Alles over het openbaar vervoer in Dublin

In Dublin zijn trekpleisters als Trinity College, St Stephens Green en Temple Bar op loopafstand van elkaar. Geen zin om te lopen? Maak dan gebruik van de stadsbussen van Dublin Bus, DART (tram) of LUAS (lightrail). Handig, snel en goedkoop.  

In Dublin kun je met het ‘Freedom Ticket’ voor 30 euro drie dagen ongelimiteerd met het openbaar vervoer reizen. Bijvoorbeeld van het vliegveld naar het centrum (Air Link), de stadsbussen van Dublin Bus en de toeristenbussen (Hop-on, Hop-Off) die je naar de toeristische hotspots brengen. Stadsbussen van Dublin Bus rijden meerdere keren per uur, van dusk till dawn.

Met de Leap Card, online verkrijgbaar op www.leapcard.ie, krijg je per rit met de bus, trein of tram zo’n twintig procent korting. Op de website zijn ook andere kortingskaarten beschikbaar, bijvoorbeeld voor families (Family One-Day Short Hop), kinderen en als je alleen met de bus en/of DART reist (Rambler Pass, Adult Bus & Rail Short Hop). Met een kaart hoef je niet contact te betalen bij de chauffeur, zoals gebruikelijk is. Let op: de kortingen gelden vaak niet voor Nitelink, de maatschappij die het nachtvervoer verzorgt.

De hypermodere LUAS, Dublin’s Light Rail Tram System, bestaat uit een rode (Tallagh/Saggart-Docklands) en een groene lijn (St. Stephens Green-Brides Glen) waarmee je in een groot deel van het centrum kunt reizen. Beide lijnen zijn niet op elkaar aangesloten. Prijs van  een korte reis, 4 stops, is 2 euro.

The Dublin Area Rapid Transport (DART) brengt je naar plaatsen langs de Dublin Bay, zoals de fraaie hills of Howt. Vertrek bijvoorbeeld van Connolly Station, waar ook kaarten verkrijgbaar zijn.

Hoewel Dublin niet zo ingericht is op fietsers als bijvoorbeeld Amsterdam, is het een goedkope en efficiënte manier om de stad te verkennen. Bijvoorbeeld via Dublinbikes, een van de populairste fietverhuurbedrijven. Met een zogeheten Smart Card, online te bestellen via http://www.dublinbikes.ie/, betaal je naar gebruik. Check de site voor voorwaarden en tarieven.

Plaats een reactie