Dublin, stad van Kelten, Vikingen en Engelse overheersing

In het Dublin van nu vind je nog genoeg herinneringen aan de tijd van de Kelten, Vikingen en de eeuwenlange Engelse overheersing. Denk aan de ruïnes bij Glendalough, universiteit Trintiy College en de Georgian architectuur rond St. Stephens Green.   

Dublin kent een bewogen geschiedenis, doorspekt met oorlogen, opstanden en een vernietigende hongersnood in de negentiende eeuw.

Dublin is ontstaan rond de negende eeuw, uit nederzettingen van de Vikingen en Kelten die het land in de middeleeuwen bevolkten. Vanaf de dertiende eeuw is Dublin de belangrijkste stad van Ierland. De inwoners leefden eeuwenlang onder het bewind van Engelse koningen. Die Engelse overheersing zie je bijvoorbeeld terug in gebouwen als Dublin Castle en Trinity College.

Hoewel de Ieren zich herhaaldelijk tegen de Engelse machthebbers verzetten, groeide Dublin langzaam uit tot een volwaardige Europese stad, met Georgian architectuur die je tegenwoordig nog ziet in de straten bij het park St. Stephens Green. Tijdens de industriële revolutie ontstonden werkgevers als Guiness en Jameson, die in de twintigste eeuw de wereld veroverden.

Hongersnood  

Veel Ieren en inwoners van Dublin verlieten het eiland in de negentiende eeuw vanwege een hongersnood, the Great Famine. Aardappeloogsten waren mislukt. Met als gevolg dat de bevolking in grote armoede leefde. Tienduizenden Ieren vertrokken in gammele schepen naar Amerika, op zoek naar een gelukkiger bestaan. Nog veel meer stierven de hongerdood of kwamen om tijdens de bootreis.

Het zogenoemde Easter Rising in 1916, een opstand tegen de Engelsen voor een onafhankelijk land, leidden tot een burgeroorlog, opstanden en de oprichting van de politieke partij Sean Finn. Ierland kreeg in de jaren tussen de twee wereldoorlogen steeds meer soevereiniteit. Vanaf 1949 heet het onafhankelijke land de Ierse Republiek, met Dublin als hoofdstad.

Ierland trad in 1973 toe tot de Europese Unie.

Plaats een reactie